Fakta om utstilling

Man melder hunden på i den klassen som passer best i forhold til dens alder eller til tidligere premieringer, f.eks. Valp, Junior, Åpen klasse unghund, Åpen klasse Tispe, Brukshund, Veteran eller Championklasse.

Hannhunder konkurrerer mot andre hannhunder i de forskjellige klassene inntil den ene vinner. Tispene gjør det samme, og til slutt skal den beste av hvert kjønn konkurrere mot hverandre.

Den som vinner blir Best I Rasen og den andre blir Best I Motsatt Kjønn. Dette gjelder ikke valpeklassen, de konkurrerer innbyrdes.

Dommer ser på tannstilling og pelskvalitet. Muskulatur og beinbygning blir nøye kontrollert og hunden må finne seg i å bli tatt på over alt. En aggressiv hund blir ofte bortvist. Dommeren vil også se hundens bevegelser og man må derfor føre hunden rundt i rett tempo for å få frem dette på beste vis. Det er også nøye hvordan hunden blir stilt opp mens dommeren bedømmer den.

Den som viser frem hunden kalles en "Handler" og selv om det finnes profesjonelle handlere rundt om i verden, er det vanligst at man viser frem sin egen hund, eller får oppdretteren til å gjøre det.

Premieringer

Det kan være litt forvirrende å sette seg inn i de ulike premieringene, det kan for eksempel være fem hunder i ringen som alle får 1.plass. Man kan også være alene i ringen og ikke oppnå mer en 2. plass eller enda mindre.

Premiering:

Excellent : 1. plass og rød sløyfe

Very good : 2. plass og blå sløyfe

Good : 3. plass og gul sløyfe

Sufficient : 4. plass og grønn sløyfe

Får man 2 plass er showet over og man kan bare pakke sammen for denne gang.....får man derimot første plass, er man med å konkurrerer med de andre med samme plassering og er man riktig heldig så får vinneren en CK som betyr Championat Kvalitet. Som nevnt helt innledningsvis så er det jo flere grupper innefor en rase og dermed er det også flere som kan få CK. Når alle gruppene er bedømt, skal alle med CK konkurrere om det som for mange betyr aller mest....Certifikat. Det blir kun gitt ut ett Cert til hvert av kjønnene, så dette henger høyt. Og det er slett ikke sikkert at dommeren i det hele tatt vil dele ut CK, og da er det ingen innenfor den bestemte rasen som heller kan få Cert.

Dommeren kan også dele ut et Reserve Cert som betyr at hvis den som har fått Certet av en eller annen grunn blir fratatt dette, så går det videre til den med reserven

Det som er spesielt med å få Cert er at du må ha tre stykker av dem for å bli Champion. To av dem skal være fra mindre utstillinger, arrangert av lokale hundeklubber, men ett av dem må være fra en NKK utstilling (Norsk Kennel Klubb) Dette er store internasjonale utstillinger som blir arrangert over hele Norge i løpet av et år og som trekker store mengder folk og hunder. Da sier det seg selv at et Cert kan være vanskelig å få på en slik utstilling, og lykken er stor når det klaffer. En hund med alle tre Certene blir Champion hvis hunden har fylt 2 år før det siste certet, og kan smykke seg med tittelen NUCH - Norsk Utstillings Champion.

Alle rasene er delt inn i grupper, og det er til sammen 10 av dem. Har man for eksempel en Norsk Buhund, så hører den til i gruppe 5, mens en Rottweiler er i gruppe 2.

En Rottweiler som har blitt Best I Rasen skal nå konkurrere med alle de andre som også har blitt Best I Rasen i Gruppe 2. Her kan det være mange raser samlet, opptil 25 forskjellige, som alle er fremragende eksemplarer, så her er det vanskelig å markere seg. Dommeren bruker lang tid på å bestemme seg for å for eksempel plukke ut de 6 han liker best, men det er bare 4 av dem som får en plassering og en premie. Vinneren her blir Best I Gruppen og nå går den videre til å konkurrere med vinnerne av de andre 9 gruppene.

Så til slutt.......fra å være flere hundre hunder samlet, er det nå 10 stk igjen som skal konkurrere om den aller siste og kanskje beste prisen....Best In Show.

Forkortelser

BIR: Best I Rasen