Del 1 "Hva er det viktig å vite før jeg anskaffer hund, Espen?"

06.10.2018

Espen Mellquist er en mann som har lang og god erfaring med mange forskjellige hunderaser. Ofte skriver han gode, informative innlegg på diverse hundegrupper på Facebook. Dette så vi som nyttig å fortelle videre, og har fått tillatelse av Espen til å publisere ut noen av innleggene hans!  

"Som jeg har nevnt før har jeg vært nærmest autistisk opptatt av hunder fra tidlig barndom. Dette vet mange, og en slektning som ønsket seg hund, stilte meg spørsmålet i overskriften for noen år siden.

Nå er det bare det at det finnes neppe et område der det er flere "profeter" og "jeg har løsningen"-mennesker enn når det gjelder hundehold.

La det være slått fast med ÉN gang; Jeg er hverken profet eller allvitende på noe område, heller ikke når det gjelder hundehold. Det er mye mer jeg IKKE vet noe om, enn områder der jeg tror jeg kanskje kan ha noen tips og råd som gjør at folk ikke trenger å ramle i de grøftene jeg allerede har vært dypt nede i.

Vi trenger ikke finne opp det varme vannet alle sammen, på en måte, for det er funnet opp før, og vi VET at varmt vann er varmt, så man trenger ikke stikke hånda oppi for å få det bekreftet.

De rådene jeg ga slektningen, de dreier seg om ting som er viktige for MEG, i MITT hundehold, og for alt jeg vet kan det være riv, ruskende galt for folk med helt andre forutsetninger og et annet utgangspunkt og syn på oppdragelse enn det jeg har.

Når det er sagt, og mine reservasjoner er gitt, skal jeg fortelle litt om hva jeg mener er viktig å vite for folk som for første gang åpner døra inn i hundenes fascinerende verden.

For meg er det første, og aller aller viktigste, at jeg er klar over hvor ufattelig mye tid en valp, men senere også en voksen hund, krever. På mange måter like mye som et nytt barn i familien, faktisk.

Enhver tosk vet nok at man kan ikke overlate et nytt barn til seg selv det meste av døgnet med den begrunnelsen at "Bare ungen blir spylt og fôra regelmessig, så får det jaggu holde kjeft og forte seg å vokse seg stor nok til å hjælpe til"!

Hvordan noen kan tro at en valp, som også er et nytt individ i verden, kan bli en funksjonell voksen hund når den tilbringer det meste av døgnet på "enecelle", det strever jeg litt med å forstå.

Fra naturens side er valper ALDRI alene før de når skjels år og alder og er i stand til å klare seg selv. Det er ikke nok at man sørger for at farlige ting er ryddet vekk og at den fysisk sett ikke kan skade seg mens den er alene.

Å vokse opp i ensomhet, uten stadige små drypp av stimulans og veiledning, det er omtrent like mentalt skadelig for alle sosiale dyr, for de er minst like avhengige av læring som av instinkter i oppveksten for å kunne fungere adekvat som voksne individer.

Når folk spør "Hvorfor er det så mye mer aggresjon og feilutvikling blant våre dagers hunder", så er jeg ikke i tvil om at dette, en oppvekst i ensomhet, er en av flere viktige årsaker.

Mennesker må ha stadig sosialisering for å unngå feilutvikling, og det må hunder også!

Jeg har alltid satt av minst to-tre timer daglig til uteliv med ymse innhold til våre hunder, og vi liker å ha dem rundt oss innendørs så mye som mulig også.

Som pensjonist skal jeg være forsiktig med å legge lista så høyt at folk i full jobb gir opp tanken på hundehold, for jeg har hele dagen til rådighet for "hundegreier". Det må selvsagt være mulig å ha hund og samtidig kunne gå på jobb for å tjene til livets opphold!

Det kan man! Man må bare innse at ingen hund skal være innesperret og ensom de fleste av døgnets 24 timer! For det er ikke bra for noe sosialt innstilt flokkdyr. Katter har det bra alene, men hunder har faktisk ikke det.

MANGE hunder får kun en kort tur før familien går hver til sitt om morgenen, akkurat lang nok til at hunden får kvittet seg med kroppens avfallsprodukter etter en lang natt, (ofte i bur,) for så å bli etterlatt alene hele arbeidsdagen. Dette kan dreie seg om både 8 og 10 timer. HVER dag. Hele uka.

Så kommer familiemedlemmene hjem, og hunden får en ny tur ut for å tømme seg. Dessverre blir det ofte med det, en ny "utblåsningsrunde" før familien skal ut på ettermiddagsaktiviteter av ulik natur med en fellesnevner at hunder ikke kan medtbringes.

Så kommer familien hjem og hunden får samvær noen få timer før alle går til ro for natten, og aktivitetsringen er sluttet. For hundens del.

Selvsagt sier jeg ikke at dette er normalen for alle hunder, men for mange er det nok faktisk slik.

Og så undrer man på hvorfor hunden blir så "kaotisk og utagerende med både folk og dyr, og helt umulig å håndtere ute".

Til slutt blir hunden så brysom (hvor ble det av den SØØØØØTE valpen) at man ikke ser annen råd enn å kvitte seg med den.

For den har da så dårlig GEMYTT!! (Hvorfor opplyste ikke oppdretteren om det??) Og den GNAGER på alle de fine tingene våre! (Hvorfor gjør den det når den ar så fine og DYYYRE hundeting?) Og så blir den da ALDRI renslig! (Enda vi til og med har dytta nesa i bæsjen mange ganger). Og hvorfor....hvorfor....HVORFOR???

De magiske tre T-er gjelder i all oppdragelse "Ting Tar Tid", og er man ikke villig til å sette av den tiden det tar å oppdra og veilede, så sier jeg ganske brutalt og kategorisk: IKKE skaff dere hverken barn eller hunder!!!! INGEN MÅÅÅ HA NOEN AV DELENE!!!

Og jeg har sett mange, mange tilfeller fra begge gruppene sårbare individer som har fått en tragisk feilutvikling, ene og alene fordi de har tapt livets viktigste lotteri og havnet hos ukyndige og ansvarsløse oppdragere uten evne til å oppdra.

Og uten nok tid til dette KAN man ikke komme i mål og få det vi alle ønsker oss; Velfungerende familiemedlemmer vi kan ta med oss nær sagt over alt, som vi kan være stolte av og stole på oppfører seg som det forventes av dem.

Har man utagerende barn eller hunder, er det NESTEN alltid oppdrageren som ikke har klart oppgaven h*n er satt til, godt nok. Fordi de ikke har satt av nok td til samvær og veiledning. Og grensesetting. Og øving og trening.

Litt om gangen, i små, forståelige biter som man så bygger videre på,

Som vår fremste ordkunstner, André Bjerke, så glimrende uttrykte det:

"De tenkte som så, egypterne:
"Av stener bygger vi den.
Vi samler sten: først èn, så èn,
og enda flere siden,
og legger sten på sten på sten,
så har vi pyramiden!"

Og dressur og trening, det handler omtrent om det samme prinsippet som å "Bygge pyramiden", sten-på-sten-på-sten-på-sten!!.

Og SÅNT tar da tid!

Det er MYE mer som er viktig å vite før man skaffer seg hund, også, men skal jeg unngå å sende folk helt inn i koma, er det nok best å avslutte for denne gangen.

For man trenger TID for å fordøye informasjon. Det trenger både vi og hundene våre. Og tid skal dere få.

Men det kommer sikkert mer siden, kjenner jeg meg selv rett. (Hvorvidt dere tar det som et løfte eller en trussel, det er selvsagt opp til dere).

Ha en god dag med hundefamiliemedlemmene deres! Det fortjener de! :-)"

- Espen Mellquist