Ny valp i hus!

Den første tiden

Alderen fra 8-12 uker er den viktigste pregingsperioden i en valps liv - unngå at valpen utsettes for mye bråk og uro i denne perioden. Når valpen endelig er i hus trenger den tid til å bli fortrolig med sin nye familie og i sitt nye hjem, så det er viktig at du gir den noen dager til å bli fortrolig. Samtidig bør du fra starten av la hunden vite hvem som bestemmer, følg visse regler og være konsekvent med gjennomføringen av disse. Gir du lov til noe en dag og ikke en annen blir hunden forvirret.

Tiden er nå inne til å fjerne alle planter valpen kan få tak i, og ta bort alle gulvtepper inntil hunden er blitt stueren. Ledninger er spennende å tygge på, men farlig. Om disse ikke får være i fred, prøv å smøre på enten sterk sennep, eller kjøp Go`Negl på apoteket, det pleier å være meget effektivt!

Valper biter fordi de klør i tennene og kommer til å bite på både hender og møbler. Da er det veldig lurt å avlede valpen med en leke! Med en gang den begynner å bite så ta frem leken så den heller biter og leker med den.

Bli kjent med valpen

Ingen valper er like. Observer og eksperimenter. Er den nysgjerrig? Leken? Kjælen? Hvor liker den å bli klødd? Blir den fort redd? Hvordan reagerer den på høye lyder?

Bruk også tid på å finne ut hva den liker av mat. Hva fungerer som godbiter?

Blir valpen redd for noe og løper mellom bena dine, la den gjøre det. Ikke løft den opp eller lag noen sak ut av det, men la den få gjemme seg. Det er veldig viktig å aldri presse noen (ikke en voksen hunder heller!) inn i situasjoner de ikke vil være i. Men heller koble det hele med noe behagelig. Gjøre sitasjonen mindre skummel.

Sosialisering av valpen

Det er svært viktig å sosialisere valpen. Dette er enklest å gjøre frem til den er 3- 4 måneder. Da er valpen spesielt tillitsfull og tilpasser seg lett nye situasjoner. La valpen din jevnlig oppleve andre mennesker, barn, hunder og nye miljøer. Sosialisering handler om at hunden din skal bli vant til ulike miljøer den kommer til å oppleve, det handler ikke om å møte flest mulig hunder.Det er når du har valp du legger grunnlaget for en trygg og velfungerende hund. Det er dessverre et faktum at en del hunder man treffer ikke er til å stole på. Vær restriktiv med hvem valpen får møte av fremmede hunder, ikke stol på eiere som sier at han er sååå snill og det går sikkert bra! Det er mye lurere å kun ha et par faste hundevenner den møter jevnlig. Får valpen negative opplevelser med andre hunder kan det prege den for alltid. La den møte hunder på egen alder og samme psykiske nivå, dette er meget viktig. Det er også derfor det er så viktig å ta med hunden på valpekurs så tidlig som mulig.

Lære valpen å være alene hjemme

Valpen må vennes til å være alene hjemme i korte økter om gangen, så økes gradvis tiden man forlater den. La den få være på et sted der den ikke kan skade seg selv eller inventaret, for eksempel kjøkkenet, og la den ha buret sitt der, pluss leker og evt. noen godbiter. Etter at valpen har vært i hus i ca. 2 uker kan man forsiktig begynne å venne valpen til å være alene. Start først med å gå ut av rommet et par sekunder, så kan man øke tiden litt og litt. Hvis hunden piper så venter du til den er stille igjen før du går inn. Etterhvert kan du ta en kjapp tur ut av døra i 2-3 minutter. Tiden økes litt og litt for hver dag. Gå å hent posten en dag, gå ut i bilen en liten tur, så en liten kjøretur til butikken jo mer valpen har lært å være alene. Etterhvert kan man være lengre borte fram valpen. Husk at en valp skal aldri være alene en hel arbeidsdag, det må man ta gradvis!

Vis at du er grei og bare grei!

Det aller første vi vil lære valpen, er at den har havnet hos verdens beste familie. Mennesker som bare vil den vel. En trygg base. Dette er første steg på veien til en lykkelig og lærevillig hund.

Vær grei - og bare grei!

Og husk at vi kan framstå som truende uten å mene det. Opptre rolig og behersket, ingen skremmende bevegelser, skriking eller hoing, kjefting eller smelling.
Ja, selvsagt må valpene venne seg til vår måte å være på men aller først må de lære seg at vi bare er snille og ikke vil dem noe vondt. Selv hvis vi skulle komme til å tråkke på en labb senere.

Når du løfter opp valpen, så gjør det varsomt. Prøv å få valpen i en posisjon som gjør at du kan løfte den opp fra siden. Ikke kom brått forfra, fra valpens perspektiv er det skremmende