Tips til aktivisering

Hjernegymnastikk og mosjon er bra for hunden.
De fleste hundeeiere har sikkert oppdaget at vår firbente venn ofte kan ha mye energi på lager. Et forsøk på å bruke denne energien fysisk på lange spaserturer er ikke bestandig så god ide.
Selvfølgelig skal jo hunden få komme ut i skog og mark for å røre på seg, men det er minst like viktig at den får gjennomgå litt hjernegymnastikk. Mental aktivisering er en av hverdagslydighetens viktigste innslag. Får en hund være aktiv på samme måte som den er programmert til å være gjennom sin natur, kommer den til å bli mer harmonisk og derved har den lettere for å lære.
De øvelsene som du finner på denne siden kan like godt foregå innendørs eller ute, og rundt ditt eget hjem. Faktisk kan det være lettere for hunden i første omgang å konsentrere seg hjemme da den ikke har så mange andre ytre påvirkninger. Etterhvert kan man øke forstyrrelsen forsiktig.

 Noe å tenke på

- Ta pause før hunden blir lei. Alle treningsøkter bør være korte!
- Har man en hund som lett blir vill eller hisser opp seg, bør man foreta endel roligere øvelser som krever stor konsentrasjon.
- Gi hunden belønning i eksakt det øyeblikket den har utført en øvelse korrekt.
- Øvelsene skal ikke være vanskeligere enn at hunden har mulighet til å lykkes.
- La hunden få tid på seg, dette da det er selve utfordringen som tar energien fra den.
- Øk gradvis vanskelighetsgraden. En allerede innlært oppgave bruker den minst energi på å utføre.
- Bruk godbiter eller leker som hunden bryr seg tilstrekkelig om.
- Sist men ikke minst: Tålmodighet, tålmodighet !! Det tar tid for hunden å forstå hva du vil, og hva det er som belønnes.

Noen tips til aktivisering som kan utføres både inne og ute.

Legg en godbit på gulvet og sett en plastboks eller lignende over. Hunden skal velte rundt boksen for å få tak i godbiten som finnes under. Man kan også variere dette med å legge godbiten i en kasserolle med lokk . Hunden skal kunne fjerne lokket og få tak i "premien". Dette kan spesielt være en fin øvelse for hunder som er følsom for lyder. '

Lete etter godbiter
Dette er veldig greit å gjøre ute i hagen på gresset. Vis hunden godbitene og kast dem i gresset mens du sier "søk". Det er lurt å kaste godbitene nærme hunden så den ser godbitene og finner dem. Gjør dette et par ganger og husk på å si "søk" når du kaster godbitene. Etterhvert kan du øke vanskelighetsgraden ved å kaste de litt lengre vekk og litt mer spredt. Når hunden har lært dette og kan dette bra og forstår ordet søk, kan man etterhvert legge ut godbiter enten inne eller ute i hagen mens hunden ikke ser det og si søk når du slipper hunden ut eller i stua. Da skjønner hunden fort hva som skjer og begynner å lukte seg frem til godbitene.

Toalettruller
Pappkjernen i toalettruller er fint å ta varte på når man er hundeeier. De blir til kjempefine godteripakker når man klemmer sammen endene og eventuelt teiper sammen. Hunden skal jobbe seg inn til godteriet. Etter hvert kan du jo også her øke vanskelighetsgraden ved å gjemme den og la hunden få søke etter den.
Hoppe gjennom armene
Her skal du forme armene til en stor ring som hunden skal hoppe gjennom. Sitt på gulvet og form den ene armen som undersiden på en ring. Med den andre armen lokker du hunden til å hoppe over. Når hunden har fattet poenget så legger du andre armen over og former oversiden på ringen. 
Hoppe over benet
Stå mot en vegg og løft foten i passende høyde slik at det blir et hinder. Lokk hunden til å hoppe over ved å bruke en godbit. Etter hvert kan du faktisk få den til å hoppe over foten bare ved å løfte benet uten å ha en vegg som sperre.  
Sikksakk
I denne øvelsen skal hunden gå mellom dine ben når du går. Du starter ved at hunden sitter på din venstre side. Sett deretter frem høyre fot og lokk hunden til å gå mellom bena for å nå tak i godbiten. Ta så et steg frem og lokk hunden tilbake med venstre hand. Det vil si at høyre hand lokker til høyre og venstre hand lokker til venstre.
Åttetallet
Dette er en variant av forrige øvelse, men litt enklere. Still deg med føttene bredt adskilt. Før godbiten mellom bena og lokk med deg hunden slik at den går rundt føttene i et åttetall.
Gå bak
Dette er en bra kommando når man f.eks. skal gå ut gjennom dører og lignende. Denne treningen bør du starte på en smal sti der det ikke er plass for hunden til å gå på siden. La den gå bak samtidig som du forhindrer den å komme forbi. Gjenta kommandoen "gå bak" og gi hunden ros når den gjør dette.  
Tapt apport:
- Du mister en hanske, ball osv. Hunden må løpe tilbake i baksporet ditt og hente den. I starten ser hunden at du mister den, blir tatt med videre noen få meter, slippes og får løpe og hente på kommando "tapt apport" eller annet. Selv bruker jeg "mista", det ligner ikke noen annen kommando jeg bruker. Gjenstanden byttes i en godbit, lek eller annet. Kan sakte men sikkert utvides til flere kilometer. Kjekt å kunne den dagen man virkelig har mistet noe. Kan være smart å etter hvert trene med for eksempel nøkler. Husk på båndtvang...
Gjemme seg:
- Når hunden er uoppmerksom, løp og gjem deg. Ikke hjelp hunden, la den lete og gjerne bli litt fortvilet. Slik lærer den å holde øye med hvor du er. Kan være forebyggende med tanke på hunder som stikker av. Men pass på å ikke gjør dette for ofte på tur så hunden blir redd og ikke klarer å finne deg.
Finne skatter:
- Når hunden er opptatt på annet hold lurer du frem noen godbiter eller en leke. Sleng deg ned på bakken og bli overlykkelig. Du har funnet mat (eller en leke). Når hunden kommer bort og vil dele skatten kan du i starten skyve den litt bort og plukke godbitene til deg selv. La den så komme frem og få et smake litt før du skynder deg videre for å lete etter flere skatter. Nok en aktivitet som øker hundens interesse for deg. Du viser deg som en dyktig leder, en god matsøker :- )

Balanseøvelser:
- Stubber og steiner er i skogen for at våre hunder skal få balansere, hoppe og krype (under) :-) Hundene liker det, og det er bra trening både fysisk og mentalt.

Spor:
- Legg ut spor selv, eller la en medhjelper gjøre det. Gå et lite stykke fremover på en rett linje og legg ut feks. pølsebiter hver 10-15 meter, og gjerne la det gå lengre avstand mellom pølsebitene etterhvert. Husk å ikke gå igjennom sporet og la det være et ferskt spor som du ikke har gått før. I starten er det en fordel om det er et menneske i enden av sporet. Det er stas!! En leke som dere har det moro med i enden er også fint. Uansett hva det er så skal det være som julaften for hunden å komme til enden av sporet

- Forbudstrening (passering av andre hunder, passering av mennesker, andre dyr etc.):
Når det kommer en hund eller et menneske mot dere så skal du prøve å få kontakt med hunden din. Det er en fordel å ha med supergode godbiter til dette så hunden heller vil se på deg og få godbiter enn å se på det som kommer. Man kan gjerne har hunden feks. på venstre side og holde hånda med godbiter rett foran hunden og gi litt og litt av godbitene mens hunden fokuserer på deg eller hånda. Dette er en super måte å trene på passering!
Sitte bamse
Ha hunden sittende foran deg. Når hunden sitter, fører du godbiten opp og over hodet på den. Før godbiten bakover slik at hunden må løfte forbena fra bakken for å følge den. I starten må hunden få godbiten straks den letter frembena fra bakken, etter hvert må den sitte rakere og etter hvert kan du utvide tiden den må sitte. Denne øvelsen kan videreutvikles til at hunden må strekke seg opp på bakbena, eller at han må hoppe eller gå på bakebena.
Snurre
Led hunden rundt med en godbit. I starten kan du gi godbiten i begynnelsen av snurren, utvid tidspunktet godbiten kommer til du har en hel snurr. Etter hvert vil hunden selv begynne å tilby atferden, og du kan da sette navn på den. En ypperlig øvelse dersom du bruker klikker. Klikk i det hunden kikker i riktig retning (gi godbit i den retning du vil hunden skal fortsette), klikk så når hunden kikker litt tydeligere i riktig retning og så når han forflytter seg litt i riktig retning. Utvid til du har en hund som snurrer helt rundt.
Slalåm mellom bena
Start med hunden f. eks på din venstre side og ha en godbit i hver hånd. Ta et steg frem med høyrefoten samtidig som du lokker hunden mellom føttene høyre hånds godbit. Idet hunden er på vei gjennom, ros og gi godbit samtidig som hunden beveger seg til din høyre side. Sett så frem venstre ben og led hunden mellom bena med godbiten i venstre hånd. Overdriv skrittene dine, slik at måten du går på kan bli et signal til hunden. Forsett slik til hunden er sikker på øvelsen før en forlanger at hunden skal gå slalåm uten hjelp. 
Touch/Targeting
Hunden skal berøre en gjenstand eller f. eks hånden din med enten en lapp eller med snuten. Dette læres enkelt inn ved å holde hånden eller gjenstanden fremfor hunden. Så snart hunden viser den minste interesse, belønn. Forlang mer og mer, og når den tydelig berører kan du begynne å flytte gjenstanden / hånden til ulike posisjoner. Når hunden begynner konsekvent berøre gjenstanden kan du sette et ord på handlingen. Denne øvelsen kan du videreutvikle til for eksempel å lære hunden å åpne og stenge dører, krype, det kan brukes i fremadsending, man kan lære hunden "high five" og så videre.   

Andre aktiviteter man bør ha med sin hund er en daglig rutine med håndtering. 10 minutter daglig med stell av pels, tenner, ører og klør vil du få mye igjen for ved senere veterinærbesøk og eventuelle utstillinger. En hund som er vant til å håndteres er mye enklere å ha med å gjøre enn en som bare håndteres hos veterinær en gang i året.
Tenk i tillegg på at valper må miljøtrenes . De må møte flere mennesker, andre hunder og kanskje andre dyr, de bør være med å kjøre bil, buss, tog og lignende. Generelt sagt så kan det være nyttig å ha med valpen de aller fleste steder der det er lov å ha med hund.
Oppi all aktiveringen er det viktig å lære hunden å slappe av. Innendørs, f.eks., skal man være rolig om ikke eier har tatt initiativ til aktivitet. Ros hunden når den slapper av. Masser hunden, stryk den rolig.
Noen turer skal også være rolige. Ellers så får man en hund som alltid forventer aktiviteter på tur, noe som ikke er bare positivt!

Er du litt kreativ er det mye rart du kan lære hunden din. Bare vår fantasi samt hundens fysiske evner setter grensene. Hunder setter pris på å gjøre ting sammen med sin eier, så sett i gang å tren. Været er ingen begrensning - det er mengder med øvelser man like lett kan trene på innendørs.