Utstyr man trenger

* Mat- og vannskål
Et stativ med to stk. skåler til mat/vann er praktisk, da holder de seg der de skal være og velter ikke. Skåler i stengods er også bra, mens skåler i plast er ikke å anbefale. Skålene må vaskes hver dag, og valpen skal alltid ha ferskt og rent vann tilgjengelig.

* Hundeseng.
Valpen trenger ikke en dyr seng, den blir bare tygget i stykker uansett, så det kan være lurt å kjøpe en billig seng, eller bare bruke myke tepper og evt. en pute som man ikke er redd for å ødelegge. Vetbed er et tykt teppe som er godt og varmt og slipper fuktighet igjennom slik at overflaten alltid er tørr. Selges i dyrebutikken. Hundens bur/seng og tepper bør rengjøres grundig en gang i uken. Tepper bør vaskes på 60 grader.

 * Bur
Kjøp en str. som gir hunden god plass som voksen. Buret skal være så stort at hunden kan stå oppreist, snu seg og ligge komfortabelt. Det er viktig å venne valpen til buret og ikke bruke buret som en plass man stuer vekk valpen. Buret skal være valpens fri-sted der valpen kan legge seg når den er sliten. Det er viktig å aldri forstyrre valpen når den ligger i buret, og man skal aldri våkne en valp som sover! Selv om du ikke skal ha hunden i bur er det veldig smart å venne hunden til å være i bur. Da er det enklere når andre skal passe den, ved et evt. langtidsopphold hos dyrlege eller om man skal reise et sted der hunden må være i bur når man er borte. 

* Halsbånd og leiebånd

Det er lurt å venne valpen til å gå i bånd så fort som mulig. For veldig straks skal vi ut og treffe folk, fe og biltrafikk. Blant annet. Da er det en forutsetning at den har vent seg til å være i bånd. Vil den ikke gå framover, men bare er opptatt av å bite i båndet, prøv å få oppmerksomhet med noen oppmuntrende ord, gjør deg selv interessant med noen rare lyder eller lokk valpen framover med noen godbiter. Det tar ikke lange tiden før den skjønner at det er morsommere å gå tur enn å bite i bånd.

Og, du. Bruk sele, ikke halsbånd. Leiebånd i 180 cm lengde er passelig. Det må ikke vær for tungt eller med for stor krok - husk du har en liten valp.

 * Leker

Noen skikkelige tyggeleker er greit å ha, pass på å skifte ut ødelagte leker. Tomme doruller er fine å tygge på , men kastes når de begynner å fungere som mat. En tom brusflaske i plast, gjerne med noe skrammel inni, er også veldig gøy for valpen. Gir du tyggebein, så kast det før det blir så lite at det kan sette seg fast i halsen, og ikke gi slike så veldig ofte. Man trenger ikke å bruke masse penger på å kjøpe leker til valpen. En gammel t-skjorte, et par med sokker og det beste, gjør deg selv så morsom som mulig!

Et godt tips er å fjerne leker når hunden ikke leker med dem. Hvis lekene ligger fremme hele tiden så går fort valpen lei av de, men hvis ikke leken er der alltid så blir den ekstra glad når den får den!

Husk to ting:

1: Straks valpen har fått tak i en ting, ikke løp etter valpen!

Dette fordi:

  • da ender vi opp med en valp som stikker av, og lenger og lenger bort, med alt den får tak i.
  • vi vil venne valpen til å oppsøke oss. Ikke omvendt.

2: Vil du ha leken som valpen har fått tak i, alltid bytt den med en annen leke eller en godbit. Vi vil ikke starte noen konflikt med valpen. Dette skal være gøy!